Småbarn
På denne siden finner du artikler og innhold som kan være aktuelt for deg som søker informasjon om små barn med Downs syndrom.
Datterens språkutvikling ble til gründerbedrift
Pappa Aleksander Helmersberg satset alle sparepengene på å utvikle et godt hjelpemiddel for sin datter Milla. Her kan du lese historien bak hjelpemiddelet Milla Says.
Spørsmål og svar
Svar fra mor til datter med Downs syndrom: Det er ulike måte å tilpasse på ihht vedtak og behov i barnehagen. For noen vil tilpassing for alle barn også være nok tilpasning for barnet med Downs syndrom. Alle barn i barnehagealder liker godt struktur og visualisering. Tydelig samlingsstund i plenum med tegn til tale og ask, kan også være tilpasning til den enkelte.
Er det behov for tilpasning i forhold til det motoriske og generelt samspill i løpet av barnehagedagen, kan barnehagen søke ekstra ressurs til dette. Det er sakkyndig vurdering fra Pedagogisk psykologisk tjeneste (PPT) som barnehagen bruker til å fatte vedtak for spesialpedagogisk hjelp. Sakkyndig vurdering kommer ofte med en anbefaling også. Det skal god argumentasjon til fra barnehagen for å gå i mot sakkyndig vurdering.
Ha gjerne et møte med barnehagen noen måneder før oppstart for å forklare situasjonen og behovet. PPT bør også være med på dette møtet.
Ellers anbefaler jeg å bruke god tid, det gjelder for alle barn. Man bør planlegge godt i forkant med avspasering eller feriedager til gode for å kunne gi en rolig start. Les hele svaret her.
Svar fra spesialfysioterapeut: Alle barn utvikler seg motorisk i ulikt tempo, og hos barn med Downs syndrom er normalvariasjonsområdet stort. Det er derfor viktig å ikke sammenlignet sitt eget barns utvikling med andre barn.
Det er noen typiske trekk i den motoriske utviklingen hos barn med Downs syndrom. Den grovmotoriske utviklingen følger samme mønster som hos barn med typisk utvikling, men de aller fleste barn med Down syndrom har forsinket motoriske utvikling. Barn med Down syndrom har nesten alltid varierende grad av hypoton muskulatur (nedsatt spenst i muskulaturen). Samtidig kan sener og leddbånd være slakkere enn det som er normalt, noe som gir hypermobile (økt bevegelighet i) ledd. Dette påvirker den motoriske utviklingen, slik at barn med Down syndrom ofte bruker lengre tid på å nå ulike motoriske milepæler sammenlignet med jevnaldrende.
Alle barn med Downs syndrom lærer seg å gå, men det tar lengre tid. Min erfaring er at mange barn går selvstendig mellom 2-3 årsalder. Mange barn med Downs syndrom lærer seg å sykle og kan ha stor glede av det. Det er ofte behov for en tilpasset sykkel for å lære seg å sykle, og mange trenger det opp i gjennom barndommen. Sykkel kan prøves ut og søkes gjennom NAV Hjelpemiddelsentralen. Noen foretrekker å sykle på balansesykkel/ løpesykkel. Les hele svaret her
Erfaringsartikler
Blogg: Personlige erfaringer
Podkast
Webinar
Fagartikler
Relaterte temaer
Søsken
På denne siden finner du artikler og innhold som kan være aktuelt for deg som søker informasjon om å være søsken til et familiemedlem med Downs syndrom
Foreldre og foresatte
Her finner du artikler og innhold som kan være aktuelt for deg som søker informasjon om å være forelder eller foresatt til et barn eller en voksen med Downs syndrom.
Bidra med din kunnskap
Denne nettsiden er til for å dele kunnskap, erfaringer og innsikt, og vi trenger din hjelp for å gjøre den enda mer kunnskapsrik og verdifull.