Hjem Verdensdagen for Downs syndrom

Verdensdagen for Downs syndrom

Den 21. mars hvert år feires Verdensdagen for Downs syndrom. Dagen markeres med å ta på to forskjellige sokker – å rocke sokkene, i tillegg til ulike internasjonale, nasjonale og lokale arrangementer.

Mange forskjellige sokker

Om Verdensdagen for Downs syndrom

World Downs Syndrom Day ble etablert av FN i 2011, og feires i dag over hele verden. Datoen 21.3. (21. mars) er ikke tilfeldig. Det å ha Downs syndrom betyr nemlig å ha 3 kromosomer av typen kromosom 21. Medisineren som oppdaget dette, het John Langdon Down. Som du ser, ble etternavnet til Down navngivende for syndromet. Det har blitt en tradisjon å feire dagen ved å rocke sokkene.

Hva betyr det å rocke sokkene?

Å rocke sokkene er veldig enkelt: Ta på deg to ulike sokker, gjerne fargerike, på Verdensdagen for Downs syndrom den 21.3. Med ulike sokker står du på for å løfte mangfoldet. 

Forskjellige sokker

Hva har sokker med Downs syndrom å gjøre?

Å ha Downs syndrom betyr å ha et ekstra kromosom. Kromosomene ligger sammenkrøllet i omtrent alle cellene i kroppen vår. Når man bretter ut kromosomene og sorterer dem ser de litt ut som sokkepar. Har man Downs syndrom finnes det tre «sokker», eller kromosom 21, inne i cellene, i stedet for to.

Kromosomer som likner litt på sokker
  • Kromosomer ser litt ut som sokker. Om du ser på kromosomene våre i et mikroskop ser de til forveksling ut som en middels rotete sokke-skuffe. Med de første kromosomene som henslengte, lange strømper, og de siste små som søte baby-sokker.
  • Det å ha på forskjellige sokker viser at selv om noe er ulikt så er vi allikevel mest like.
  • Å rocke sokkene er en fin måte å vise at vennskap går på tvers av kromosomer.
  • Det å gå med ulike sokker gjør deg litt annerledes for en dag, og gir deg et lite glimt av hvordan det er for mennesker med Downs syndrom å møte en verden som alltid kikker litt ekstra.

Arkiv – Verdensdagen for Downs syndrom: