Hjem Verdensdagen for Downs syndrom Verdensdagen for Downs syndrom 2024

Verdensdagen for Downs syndrom 2024

Rock sokkene! Verdensdagen for Downs syndrom feires den 21. mars hvert år. Dagen markeres med ulike sokker på flest mulig føtter, i tillegg til ulike internasjonale, nasjonale og lokale arrangementer.

Rock sokkene 2024 plakat

End The Stereotypes – Knus fordommene

Det internasjonale temaet og budskapet for World Down Syndrome Day er i 2024 «End the Stereotypes», som vi har oversatt til:

Knus fordommene!

Hva er en «stereotype»?

Stereotypi er en stereotyp, forutsigbar framstilling eller en inngrodd, vanemessig, forenklet, unyansert forestilling om hvordan noe eller noen er; en fordom.

  • En stereotypi er en fast idé som folk har om hvordan noen eller noe er.
  • Stereotyper kan være positive, negative eller nøytrale, men de er ofte unøyaktige, eller rett og slett feil.
  • Stereotyper er ofte basert på begrenset informasjon eller personlig erfaring. De kan forsterkes av måten noe er representert i media eller av kulturelle budskap.
  • Når den først er dannet, kan en stereotyp være vanskelig å endre.

Stereotyper er skadelige!

For personer med Downs syndrom og intellektuelle funksjonshemninger kan stereotypier være til hinder for å bli behandlet som andre mennesker. Kanskje man blir behandlet som barn, blir undervurdert og blir ekskludert. Noen ganger blir man behandlet veldig dårlig eller til og med misbrukt.

Budskapet er hentet fra nettsiden til World Down Syndrome Day. Les mer her.

Vi er alle unike – vi er alle ulike

På Verdensdagen for Downs syndrom 2024 oppfordrer vi til å få slutt på stereotypiene knyttet til Downs syndrom. Vi er alle ulike – vi er alle unike!

#KnusFordommene
#EndTheStereotypes
#ViErAlleUlikeViErAlleUnike
#RockSokkene2024

Denne filmen ble laget til Verdensdagen for Downs syndrom i 2023.


Om Verdensdagen for Downs syndrom

Verdensdagen for Downs syndrom ble etablert av FN i 2011, og feires i dag over hele verden. Datoen 21.3. (21. mars) er ikke tilfeldig. Det å ha Downs syndrom betyr nemlig å ha 3 kromosomer av typen kromosom 21. Medisineren som oppdaget dette, het John Langdon Down. Som du ser, ble etternavnet til Down navngivende for syndromet. Det har blitt en tradisjon å feire dagen ved å rocke sokkene.

Hva betyr det å rocke sokkene?

Å rocke sokkene – er veldig enkelt: Ta på deg to ulike sokker, gjerne fargerike, på Verdensdagen for Downs syndrom den 21.3. Med ulike sokker, står du på for å løfte mangfoldet. 

Så bli med oss og marker dagen med oss ved å rocke sokkene med oss 21.3!

Husk ulike sokker 21.3. – fordi vi alle er unike.

Del gjerne bilde av sokkene dine i sosiale medier med:
#KnusFordommene
#KunnskapKnuserFordommer
#RockSokkene2024
#VierAlleUlikeVierAlleUnike
#Rockesokk
#DownsSyndromNorge
#VerdensdagenforDownssyndrom

Fargerike sokker på snor

Hva har sokker med Downs syndrom å gjøre?

Å ha Downs syndrom betyr å ha et ekstra kromosom. Kromosomene ligger sammenkrøllet i omtrent alle cellene i kroppen vår. Når man bretter ut kromosomene og sorterer dem ser de litt ut som sokkepar. Har man Downs syndrom finnes det tre «sokker», eller kromosom 21, inne i cellene, i stedet for to.

Kromosomer
  • Kromosomer ser litt ut som sokker. Om du ser på kromosomene våre i et mikroskop ser de til forveksling ut som en middels rotete sokke-skuffe. Med de første kromosomene som henslengte, lange strømper, og de siste små som søte baby-sokker.
  • Det å ha på forskjellige sokker viser at selv om noe er ulikt så er vi allikevel mest like.
  • Å rocke sokkene er en fin måte å vise at vennskap går på tvers av kromosomer.
  • Det å gå med ulike sokker gjør deg litt annerledes for en dag, og gir deg et lite glimt av hvordan det er for mennesker med Downs syndrom å møte en verden som alltid kikker litt ekstra.

Hva skjer i forbindelse med Verdensdagen for Downs syndrom?

På denne siden finner du oversikt over arrangementer og annet som skjer i forbindelse med Verdensdagen for Downs syndrom 21. mars 2024.

Ressurser – Verdensdagen for Downs syndrom

Enten du bare vil lære mer selv, eller du lære bort til andre. Her finner du et lite knippe ressurser som kan inspirere til læring rundt Verdensdagen og Downs syndrom.

Tusen takk til alle samarbeidspartnere som er med på å løfte opp, synliggjøre og markere Verdensdagen for Downs syndrom den 21. mars sammen med Downs Syndrom Norge og lokallagene.

En spesiell takk til Dagsverk for DownLivet med Downs og Veslas koffert.