Hjem Spørsmål og svar Er størrelsen og/eller formen på ørene et tegn på Downs syndrom?

Er størrelsen og/eller formen på ørene et tegn på Downs syndrom?

Hei,
Jeg lurer på om størrelsen og/eller formen på ørene et tegn på Downs syndrom?

Hei, og takk for spørsmålet 🙂

Selv om størrelsen og formen på ørene til en person med Downs syndrom kan variere, har studier ved hjelp av datateknologi vist at det er visse særtrekk ved ørene til mennesker med Downs syndrom som går igjen. Mennesker med Downs syndrom har ofte mer lavtliggende ører i forhold til resten av hodet, de kan være mindre i størrelse, og kan oftere ha en annerledes form sammenlignet med individer uten Downs syndrom [1].

Det er imidlertid viktig å påpeke at spesielle øreformer eller størrelser alene ikke er pålitelige indikatorer på tilstedeværelsen av Downs syndrom. Diagnosen stilles vanligvis ved hjelp av genetiske tester og en grundig vurdering av flere fysiske trekk, som for eksempel fortykket nakkefold, epikantusfold eller firefingerfure, og ikke kun basert på observasjoner av ørene alene [2].

1. Sforza, C., et al., Morphometry of the ear in Down’s syndrome subjects. A three-dimensional computerized assessment. Int J Oral Maxillofac Surg, 2005. 34(5): p. 480-6. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16053865/
2. Ostermaier, K., J. Drutz, and H. Firth, Down syndrome: clinical features and diagnosis. UpToDate: Wolters Kluwer, 2024.1. https://pro.uptodatefree.ir/Show/2917

Med vennlig hilsen
Elias
Elias David Lundereng – kreftsykepleier, PhD-stipendiat og styremedlem DSN

Vi trenger deg som medlem!

Er du ikke medlem? Vårt unike kunnskapsfelleskap trenger din støtte. Sammen gjør vi samfunnet sterkere, klokere og mer fargerikt. Vår stemme høres bedre med deg med på laget, så bli medlem i dag og støtt felleskapet.

Andre spørsmål

Relaterte temaer