Hjem Spørsmål og svar Hvordan motivere en tenåring med Downs syndrom?

Hvordan motivere en tenåring med Downs syndrom?

Jeg jobber på et avlastningssted med en tenåring som har Downs syndrom. Veldig fin person! Vi ønsker å lære mer om hvordan vi kan motivere i hverdagen. Finnes det noen kurs om motivasjon i Viken eller på nett?

Hei
 
Takk for spennende spørsmål.
 
Vi kjenner ikke til noen spesifikke kurs angående motivasjon for personer med Downs syndrom, men det betyr ikke nødvendigvis at de ikke eksisterer. Det kan være lurt å kontakte habiliteringstjenesten for eventuell informasjon om slike tilbud.
 
Når det gjelder motivasjon, er det utfordrende å gi konkrete råd uten detaljert kjennskap til hva som ønskes oppnådd. Er målet å øke aktivitetsnivået? I så fall er det viktig å definere hva slags aktiviteter det er snakk om, og hvorfor det er viktig å utføre dem.
 
Generelt sett er det viktig å gi grundig forklaring, helst visuelt hvis mulig, om hva som forventes av personen og hvorfor det er viktig. Å tydeliggjøre sekvensen av handlinger – først dette, så dette, og til slutt dette – kan være nyttig. Det kan også være til hjelp å knytte en positiv belønning eller noe morsomt til slutt i sekvensen.
 
Nøkkelordene her er oversikt, kontroll og medbestemmelse. Å gi personen en følelse av kontroll over situasjonen og muligheten til å ta valg kan øke motivasjonen betydelig.
 
Det er også viktig å huske at det kan være utfordrende å motivere ungdommer generelt, både med og uten syndrom. Det kan være lurt å ta hensyn til individuelle forskjeller og tilpasse tilnærmingen deretter.

Vennlig hilsen

Fagrådet, Downs syndrom Norge
Downs Syndrom Norge

Vi trenger deg som medlem!

Er du ikke medlem? Vårt unike kunnskapsfelleskap trenger din støtte. Sammen gjør vi samfunnet sterkere, klokere og mer fargerikt. Vår stemme høres bedre med deg med på laget, så bli medlem i dag og støtt felleskapet.

Andre spørsmål

Relaterte temaer