Evner og vilje finnes – det er veien inn i arbeidslivet som mangler

Styreleders 1. mai-apell 2025
Mennesker med Downs syndrom er, som folk flest, forskjellige. Dermed blir også utfordringene de møter i arbeidslivet forskjellige. Men det er én utfordring alle mennesker med Downs syndrom har til felles, og det er at de blir møtt med stigma, forutinntatthet og lave forventninger fra vugge til grav.
Skal man finne sin plass i arbeidslivet er riktig utdanning og kompetanse en første nøkkel for å lykkes. Det er viktig for oss alle, om vi skal finne en jobb-hverdag som passer oss, å få utvikle evner og kompetanse som stemmer over ens med interesser og personlighet. Mennesker med Downs syndrom får gjerne støtte og oppfølging til de mest generelle delene i utdanningssystemet vårt. Men når mulighetene for spesialisering i utdanningsløpet dukker opp, blir ungdommer med Downs syndrom forbigått. De må nøye seg med et utdanningsløp som tar mer hensyn til effektivisering av skolens ressurser, enn til elevens ønsker om studieretning.
Det lille vi har av tallmateriale viser en arbeidsdeltagelse blant mennesker med utviklingshemming i Norge på 5.6% (Viktigheten av stabilt og meningsfullt arbeid for mennesker med utviklingshemming – Downs Syndrom Norge). Det er klart at det å stå i arbeidslivet med behov for tilrettelegging, slik de fleste med Downs syndrom i noen grad vil ha, kan by på utfordringer. Men med så lav arbeidslivdeltagelse som vi har i dag, er det først og fremt veiene inn i arbeidslivet som trenger en kraftig oppgradering. De menneskene med Downs syndrom som finner sin plass i arbeidslivet, som Mia Johansen, forteller aller mest om arbeidsglede, mening og mestring, og at verdien av dette i høy grad overgår utfordringene. Og arbeidsgivere forteller om lojale, arbeidsomme kolleger, som tilfører arbeidsplassen og felleskapet mer enn de på forhånd kunne forestilt seg.
For at flere mennesker med Downs syndrom skal finne en meningsfull jobb å gå til, er individuell og tett oppfølging, særlig i startfasen, viktig. Her har Stiftelsen Helt Med gjort et viktig arbeid, med å bygge opp en rekrutteringsmetode og arbeidsformidling spesielt for mennesker med atypisk læringsprofil (mennesker med utviklingshemming, lærevansker, autisme etc) (Stiftelsen HELT MED – Helt Med). Noen av hindringene ligger i NAV-systemet, i forhold til hva som er mulig av støtteordninger. Dette er hindre som Helt Med har vist kan overkommes. Men, det krever koordinering, vilje og innsikt fra alle instanser, og tilstrekkelig med kapasitet og ressurser.
De politiske partiene kan gjøre et helt konkret tiltak for å bedre levevilkårene for mennesker med Downs syndrom: Ta menneskerettighetskonvensjonen for mennesker med funksjonsvariasjon inn i menneskerettighetsloven, der de hører hjemme, sammen med konvensjonen for kvinners rettigheter og barns rettigheter.
Vi trenger deg som medlem!
Er du ikke medlem? Vårt unike kunnskapsfelleskap trenger din støtte. Sammen gjør vi samfunnet sterkere, klokere og mer fargerikt. Vår stemme høres bedre med deg med på laget, så bli medlem i dag og støtt felleskapet.

Skriv blogginnlegg du også!
På bloggen vår ønsker vi å høre dine erfaringer og historier. Bli med og la oss sammen skape et mangfoldig bloggsted.
Siste blogginnlegg

Vi tok tak i alt som var her og nå
Gleden over å ha kommet seg gjennom utfordringer og alle milepælene man når underveis, er så mye større enn nedturene dere møter på.