Hjem Verdensdagen for Downs syndrom Verdensdagen for Downs syndrom 2023

Verdensdagen for Downs syndrom 2023

Verdensdagen for Downs syndrom feires den 21. mars hvert år. Dagen markeres med rockesokker på flest mulig føtter, i tillegg til ulike internasjonale, nasjonale og lokale arrangementer. Den internasjonale kampanjen har i 2023 slagordet «With Us Not For Us», som vi har oversatt til:

Med oss – ikke for oss!

På Verdensdagen for Downs syndrom 2023 oppfordrer vi mennesker og organisasjoner over hele verden til å være #MedOssIkkeForOss

En menneskerettighetsbasert tilnærming til funksjonshemming

Med budskapet «Med oss – ikke for oss» går vi videre fra den utdaterte veldedighetsmodellen for funksjonshemming, der mennesker med funksjonshemming ble behandlet som gjenstander for veldedighet, noen som fortjener medlidenhet og som må være avhengig av andre for støtte.

En menneskerettighetsbasert tilnærming har fokus på at mennesker med nedsatt funksjonsevne har rett til å bli behandlet rettferdig og ha de samme mulighetene som alle andre – at de kan samarbeide med andre for å forbedre livene sine.

Budskapet er hentet fra den internasjonale nettsiden for Verdensdagen.

Denne videoen forklarer hva «Med oss​ – ikke for oss» betyr.

Inkluderende opplæring: Med oss – ikke for oss

I forbindelse med Verdensdagen og budskapet «Med oss – ikke for oss» skal vi overrekke Veileder for inkluderende opplæring av elever med Downs syndrom til kunnskapsminster Tonje Brenna. Mer om det og andre arrangementer i forbindelse med 21.3. finner du her.

Om Verdensdagen for Downs syndrom

Verdensdagen for Downs syndrom ble etablert av FN i 2011, og feires i dag over hele verden. Datoen 21.3. (21. mars) er ikke tilfeldig. Det å ha Downs syndrom betyr nemlig å ha 3 kromosomer av typen kromosom 21. Medisineren som oppdaget dette, het John Langdon Down. Som du ser, ble etternavnet til Down navngivende for syndromet. Det har blitt en tradisjon å feire dagen ved å rocke sokkene.

Hva betyr det å rocke sokkene?

Å rocke sokkene – er veldig enkelt: Ta på deg to ulike sokker, gjerne fargerike, på Verdensdagen for Downs syndrom den 21.3. Med ulike sokker, står du på for å løfte mangfoldet. Så bli med oss og marker dagen med oss ved å rocke sokkene med oss tirsdag 21.3.

Fargerike sokker på snor

Hva har sokker med Downs syndrom å gjøre?

Å ha Downs syndrom betyr å ha et ekstra kromosom. Kromosomene ligger sammenkrøllet i omtrent alle cellene i kroppen vår. Når man bretter ut kromosomene og sorterer dem ser de litt ut som sokkepar. Har man Downs syndrom finnes det tre «sokker», eller kromosom 21, inne i cellene, i stedet for to.

Kromosomer
  • Kromosomer ser litt ut som sokker. Om du ser på kromosomene våre i et mikroskop ser de til forveksling ut som en middels rotete sokke-skuffe. Med de første kromosomene som henslengte, lange strømper, og de siste små som søte baby-sokker.
  • Det å ha på forskjellige sokker viser at selv om noe er ulikt så er vi allikevel mest like.
  • Å rocke sokkene er en fin måte å vise at vennskap går på tvers av kromosomer.
  • Det å gå med ulike sokker gjør deg litt annerledes for en dag, og gir deg et lite glimt av hvordan det er for mennesker med Downs syndrom å møte en verden som alltid kikker litt ekstra.

Hva skjer i forbindelse med Verdensdagen for Downs syndrom?

denne siden finner du oversikt over arrangementer og annet som skjer i forbindelse med Verdensdagen for Downs syndrom 21. mars 2023.

Ressurser – Verdensdagen for Downs syndrom

Enten du bare vil lære mer selv, eller du lære bort til andre; ved å klikke på knappen under finner du et lite knippe ressurser som kan inspirere til læring rundt Verdensdagen og Downs syndrom.

«Dancing man», den råeste Verdensdagen-filmen i historien!

Filmen ble laget til Verdensdagen for Downs syndrom i 2021, men er fortsatt helt rå! Les mer om bakgrunnen og produksjonen av filmen «Dancing Man» på engelsk her.

Svein André Hofsø danser gjennom Grand Hotel til musikk av Øystein Greni «You Got it»

Husk ulike sokker 21.3. – fordi vi alle er unike.
Rock sokkene med oss – ikke for oss.

Del gjerne bilde av sokkene dine i sosiale medier med:
#MedOssIkkeForOss
#Rocksokkene
#Rocksokkene2023
#DownssyndromNorge
#VerdensdagenforDownssyndrom

Tusen takk til alle samarbeidspartnere som er med på å løfte opp, synliggjøre og markere 21. mars sammen med Downs syndrom Norge og lokallagene.