Hjem Nyheter Arkiv for nyheter Sven Nordin tildelt Marteprisen 2022

Sven Nordin tildelt Marteprisen 2022

Marte deler ut prisen til Sven Nordin
Foto: Elin Bernatek

Sven Nordin det er en ære å gi deg denne prisen! Du er et fantastisk forbilde som jeg virkelig ser opp til og er glad i, kunngjorde Marte Wexelsen Goksøyr da hun overrakk Marteprisen for 2022 til skuespiller Sven Nordin.

Marteprisen er kalt opp etter skuespiller og forfatter Marte Wexelsen Goksøyr, og deles ut i samarbeid med Norsk Nettverk for Down syndrom (NNDS). Prisen deles ut til personer eller institusjoner som har bidratt til synliggjøring av mangfoldet i samfunnet, og som har vist hva som er mulig for den enkelte. Tidligere prisvinnere er blant annet Lars Monsen, Kjersti Horn og Itonje Søymer Guttormsen.

Foto: Elin Bernatek

Det var en rørt Sven Nordin som mottok prisen på NNDS sin landsmøtemiddag.

-Det betyr mye for meg å motta Marteprisen. Det er en stor ære, og jeg blir veldig ydmyk.

Kjøre Marte, jeg synes vi har hatt noen fantastiske tider i teateret sammen og vi et bra team. Du lærer meg masse gjennom din nakne og hudløse tilnærming i teateret. Du er en person som tør å vise frem hele følelsesregisteret ditt, og det er ganske sjeldent at en skuespiller tør å være så åpen i sin tilnærming til skuespillerarbeidet, sa Nordin i sin takketale til Goksøyr.

Foto: Elin Bernatek

Bakgrunnen for prisutdelingen er Marte og Sven sitt samarbeid under teaterforestillingen «Hva faen er problemet?» som ble spilt på teater Manu og Dramatikkens hus i 2017. Den gangen jobbet de sammen med regissør Bjørn Birch og dramaturg Ragnhild Mærli for å lage forestilling av manuset som er skrevet av Goksøyr, og hvor tematikken blant annet utfordrer normalitetsbegrepet og tar opp fordommer mot minoritetsgrupper.

Arbeidet med forestillingen startet etter at Marte viste frem manuset hun hadde skrevet til Sven Nordin da de to møttes på sommerferie i Kjerringvik.

Fra forestillingen «Hva faen er problemet?» med Marte Goksøyr og Sven Nordin. Foto: Bjørn Birch

Som skuespiller ønsker vi å bidra med noe som kan få i gang folk sitt følelsesregister og få dem til å tenke, og denne ideen til Marte, denne teksten, den startet en prosess hos meg, som gjorde at jeg tenkte at dette må vi prøve å gå videre med, fortalte Nordin om samarbeidet.

Både Marte og Sven har ønske om å fortsette arbeidet med forestillingen. Målet å få stykket på tv.

-Dette er et stykke som ikke er utspilt, på langt nær. Vi må fortsatt prøve å få det opp igjen. Vi har snakket om at det hadde vært en fin tv-forestilling, siden det kun er oss to i stykket. Tematikken som Marte har skrevet om, og som vi tar opp i forestillingen, har i vært fall ikke blitt noe mindre aktuell i dag.

Foto: Elin Bernatek

Både Marte og Sven har et stort engasjement for å inkludere minoritetsgrupper på teaterscenen:

– Ekskluderingsmodellen har ingenting i teateret å gjøre. Teateret skal speile virkeligheten, og da trenger vi alle. Når det kommer til kjernen av det teateret skal fremstille, som er sannhet, så er en person som Marte, som har Downs syndrom, kanskje ennå mer berettiget, og har en bakgrunn som gjør at hun kan fremstille ulike tema på en mye sannere måte enn andre skuespillere kan gjøre, mener Nordin.

-Det er viktig å bli hørt og ikke være redd for å være seg selv. Jeg mener at man skal blandes, og ikke grupperes, mener Marte, som avsluttet kvelden og prisutselingen med å fremføre sangen «Til min aller beste venn» av Tor Endresen til ære for årets prisvinner av Marteprisen.

Foto: Elin Bernatek