Hjem Nyheter Arkiv for nyheter Marteprisen 2021 til Itonje Søimer Guttormsen

Marteprisen 2021 til Itonje Søimer Guttormsen

Marteprisen for 2021 går til filmskaper Itonje Søimer Guttormsen for blant annet arbeidet tilknyttet kinofilmen «GRITT» hvor Marte Wexelsen Goksøyr er portrettert på en måte som viser mennesket Marte og som ser forbi at hun har Downs Syndrom.

Marteprisen blir delt ut hvert år i regi av Norsk Nettverk for Down syndrom. Marte Wexelsen Goksøyr er initiativtaker til prisen som er oppkalt etter henne selv, og den deles ut til en person som har bidratt positivt til holdningsskapende arbeid for mennesker med Downs syndrom.

Foto: Elin Bernatek

«Jeg er opptatt av at alle skal delta på samme arena, uansett om man har en funksjonsvariasjon eller ikke. Jeg ønsker at vi blandes, ikke grupperes, slik at vi kan oppleve hverandre og fordommene forsvinner. Itonje har sørget for nettopp dette.» forteller Marte oss i forbindelse med forberedelsene til utdelingen av prisen.

Prisutdelingen ble gjennomført på Verdensdagen for Downs syndrom, i etterkant av paneldebatten om inkludering i kultursektoren ved X-Ray ungdomskulturhus.

Marteprisen er laget av KJersti W. Goksøyr, og forestiller Marte som barn. Foto: Elin Bernatek

«Marteprisen i år går til en person som har tatt meg på alvor, og ser igjennom mitt syndrom. Jeg ble kjent med henne i 2008, og siden har vi vært venner. Hun har et hjerte av rent gull.» kunne Marte fortelle i øyeblikket før prisvinneren ble utnevnt.

Itonje Søimer Guttormsen har bl.a laget filmen «GRITT» som ble vist på kinoer i 2021 oghvor Marte har en rolle. Marte ble nominert til Amanda-prisen for årets beste birolle i forbindelse med filmen.

Itonje, Marte og skuespiller Birgitte Larsen i forbindelse med at filmen «GRITT» ble nominert til flere ulike Amandapriser. Foto: Mer Filmproduksjon

«Du har rett i at jeg ser igjennom syndromet ditt.» sier Itonje i sin takketale til Marte. «Helt fra jeg ble kjent med deg har jeg sett mennesket Marte, og kunstneren Marte, og det har vært et mål for meg å formidle hvordan jeg ser deg til resten av verden gjennom film. Så nå har vi jobbet sammen på to filmer, og kanskje blir det flere.»

Elin Bernatek
Foto: Elin Bernatek

Marte og Itonje ble kjent med hverandre i 2008 da Marte spilte «Kamomilla» i forestillingen «Folk og røvere i Kardemomme by» for Riksteateret.

«Mitt mål har vært å vise den personen du er når man ser forbi syndromet, og det er et skapende geni, intet mindre. Og et fantastisk morsomt, varmt og usedvanlig herlig menneske. At du nå beærer meg denne prisen, og at jeg skal få ha dette vakre hodet hjemme i stua mi, gjør meg veldig ydmyk og glad. Så tusen takk for prisen.» sier Itonje i sin takketale til Marte.

Elin Bernatek
Foto: Elin Bernatek