Hjem Nyheter Arkiv for nyheter deLillos ble overrasket med Marteprisen 2023

deLillos ble overrasket med Marteprisen 2023

Torsdag kveld, 9. november 2023, ble Marteprisen delt ut til deLillos på deres konsert i Lier. Da konserten var på hell kom Downs Syndrom Norge opp på scenen sammen med Marte Wexelsen Goksøyr for å overraske bandet med Marteprisen.

Fra venstre: Lars Fredrik Beckstrøm, Øystein Paasche, Lars Lundevall og Lars Lillo-Stenberg. Foran: Marte Wexelsen Goksøyr.

Marteprisen er kalt opp etter skuespiller, forfatter, foredragsholder og samfunnsdebattant Marte Wexelsen Goksøyr. Marte er initiativtaker til prisen og den deles hvert år ut av henne i regi av Downs Syndrom Norge. Prisen deles ut til personer eller institusjoner som har bidratt positivt til holdningsskapende arbeid for mennesker med Downs syndrom, til synliggjøring av mangfoldet i samfunnet og som har vist hva som er mulig for den enkelte.

Les mer om Marteprisen og se tidligere prisvinnere her.

Marte selv nominerer tre kandidater som hun mener er verdige vinnere. De tre nominerte i år var bandet deLillos, forlegger Kari Joynt og regissør Bjørn Birch.

deLillos får Marteprisen 2023

Marte har en klar mening om hvorfor deLillos skulle få prisen.

– deLillos har siden 2017 tatt meg opp på scenen på deres sommerkonserter i Kjerringvik. De har inkludert og synliggjort meg ved å slippe meg til på scenen, sier Marte.

Daglig leder i Downs Syndrom Norge, Ingrid Marvin, introduserte Marte og prisen på Lier kulturscene.

– Marte Goksøyr er forfatter, skuespiller, foredragsholder og samfunnsdebattant. Og ikke minst er hun fan av deLillos! deLillos har i årevis invitert Marte opp på scenen når de spiller konsert hver sommer i Kjerringvik. Der har hun blitt inkludert og synliggjort ved å bli sluppet til på scenen, forteller Ingrid Marvin.

– Marte er opptatt av at vi må blandes og ikke grupperes. Når vi kjenner hverandre, forsvinner fordommene. Dette er deLillos med på å gjøre når Marte får gå på scenen og vise frem det mangfoldige mennesket hun er, forbi syndromet hun har, sier Marvin.

Prisutdeling, tale og sang på Lier kulturscene

Marte delte ut prisen og holdt en flott tale for sitt favorittband.

– Trommene gir liv til hjerteroten min, bassgitaren gjør at hjertet forsetter å slå sånn at jeg kan leve, gitarene og de andre instrumentene gir luft i lungene mine slik at jeg kan få puste. Og ikke minst: verdens beste vokalist og frontfigur som har et hjerte av gull. Jeg elsker dere deLillos, og musikken deres varmer i hele meg. Dere ser meg som det mennesket jeg er og viser hva jeg virkelig kan. Det er en ære å dele ut Marteprisen til det råeste og beste bandet noensinne: deLillos, sa en rørt prisutdeler.

Lars Lillo-Stenberg tok imot prisen

deLillos består av Lars Lillo-Stenberg (vokalist, gitarist) Lars Fredrik Beckstrøm (vokalist, bassist), Lars Lundevall (vokalist, gitarist) og Øystein Paasche (trommeslager).

Vokalist og frontfigur Lars Lillo-Stenberg tok imot prisen på vegne av bandet, en byste som er laget av billedhugger Kjersti Wexelsen Goksøyr. Kjersti er Marte sin mor, og bysten fremstiller Marte i ung alder.

– Så flott! Så vakker den er, Marte, det er deg! Tusen takk. Jeg kan ikke komme på noen annen pris bandet har fått som kan stå ved siden av denne her, så den skal opp på peisen. Vi får ha den på byttelån, sier Lars Lillo-Stenberg.

– Kan jeg få lov til å si hva jeg drømmer om? spør Marte. Jeg drømmer om å være en del av dere, og kanskje få være med på turne en vakker dag.

– Har ikke du veldig mye annet å drive med da Marte –  er ikke du så veldig opptatt? svarer Lars Lillo-Stenberg.

– Vi kan jo begynne med neste sommer da, sier Marte med et glimt i øyet før hun får synge med på konsertens siste ekstranummer «Neste sommer» til stor applaus fra salen.

Back-stage

Etter konserten går stjernene, inkludert Marte, back-stage der de får en god stund sammen.

– Vi ble veldig overrasket over at konserten vår plutselig ble Marteprisen. Det gjorde stemningen på ekstranummeret ekstra, ekstra entusiastisk! Det varmet oss veldig, sier Lars Lillo-Stenberg.

– Ja, det er virkelig en stor ære, avslutter Lars Fredrik Beckstrøm.