Hjem Arrangementer Innsiktsverksted for foreldre – november 2024

Innsiktsverksted for foreldre – november 2024

Vil du være med å skape et nettsted med verdifulle erfaringer og innsikt fra foreldre som har barn med Downs syndrom? Ønsker du å dele av dine erfaringer som kan være nyttige for andre? Da kan dette arrangementet som vi kaller innsiktsverksted være perfekt for deg. Vi inviterer deg til en spennende helg med gode samtaler, viktig arbeid og lokalprodusert mat og drikke i vakre omgivelser på Kringler Gjestegård.

  • Lokasjon

    Kringler GjestegårdNær Oslo Lufthavn Gardermoen

  • Dato

  • Pris

    Reisekostnader og opphold dekkes av DSN (Stiftelsen DAM)

  • Type

    Fysisk deltakelse

Bli med å skape vårt eget innsiktsbibliotek

Med støtte fra Stiftelsen DAM inviterer Downs Syndrom Norge 30 personer til å være med på å skape et innsiktsbibliotek med erfaringskunnskap – av foreldre for foreldre. Det skal inneholde tekster, videoer og podkastepisoder hvor vi deler erfaringer og lærdom fra foreldrelivet.

Innsiktsbiblioteket skal vi skape sammen på to helgesamlinger på hyggelige Kringler Gjestegård (Gardermoen) i november 2024 og mai 2025. Disse helgesamlingene kaller vi «innsiktsverksteder». Målet med samlingene er å utvikle materiale til «innsiktsbiblioteket» på nettsidene til Downs Syndrom Norge.

Vi trenger erfaringer og innsikt fra foreldre til mennesker med Downs syndrom i alle aldre.

To helgesamlinger med to ulike foreldregrupper

De 30 inviterte deles inn i to grupper, som deltar på hvert sitt innsiktsverksted, basert på alder:

  • Helgen den 22. til 24. november 2024 samles foreldre som har barn med Downs syndrom under 16 år.
  • Helgen den 9. til 11. mai 2025 samles foreldre til ungdom og voksne over 16 år.

Det er Liv og Geir fra organisasjonen Dialog i Praksis, sammen med Downs Syndrom Norge sentralt, som leder helgesamlingene. Dialog i Praksis har tidligere skapt dialoger for Downs Syndrom Norge i serien «Snakk om Downs«.

Hvilke historier og erfaringer kan du dele i innsiktsverksted og -bibliotek?

Det finnes mange temaer og livsfaser hvor vi foreldre sitter på verdifulle erfaringer som kan være til stor nytte for andre foreldre. Det kan være trøstende å vite at man ikke står alene i møte med utfordringer. Det kan gi håp å høre om andre som har navigert seg gjennom vanskelige perioder på en god måte.

Nedenfor har vi listet opp noen overskrifter til temaer som kan være fine å dele erfaringer fra. Samtidig er det viktig å understreke at vi sammen med deltakerne i prosjektet skal jobbe videre med å velge ut de mest relevante temaene.

  • Nyfødtperioden med amming, søvn, tanker og følelser om livet med Downs syndrom og fremtiden, behov for håp ++
  • Barnehageårene med språkstimulering, motorisk stimulering, spising, støttepedagog i barnehagen, vurdere avlastning, planlegging av overgang til skole, ansvarsgruppemøter, koordinering, hektisk småbarnsliv med en ekstra dimensjon ++
  • Barneskoleårene med valg av ulike typer skoler og klasser, vennskap, aktiviteter for barn og familien, vurdere behov for assistent eller støttekontakt, tilleggsdiagnoser som kan bli synlige, forskjeller og ulikheter, ta valg på vegne av barna ++
  • Ungdomsårene med identitet, pubertet, seksualitet, kjærester, vennskap, følelser, selvstendighet, psykisk helse og skolevalg, planlegge hva som skal skje etter videregående, fremtidig bolig, tanker og følelser om fremtiden som forelder til en voksen ++
  • Ung voksen med bolig, jobb, fritid og studier, løsrivelse og gi fra seg kontroll, vergemål ++
  • Voksen med bolig, jobb, fritid og aktiviteter, venner, eventuell vergemålovertagelse, mulige somatiske tilstander tilknyttet alder, tanker og følelser rundt å blir gammel som forelder ++

Når du melder deg på, vil vi gjerne at du forteller oss litt om hvilke temaer du brenner for å dele med andre. På den måten kan vi sammen skape et innsiktsbibliotek som virkelig betyr noe for andre.

Betingelser for deltakelse

Downs Syndrom Norge er svært takknemlige for alle som ønsker å bidra til å skape et innsiktsbibliotek på nettene sammen med oss. Samtidig har vi noen vilkår for deltakelsen på innsiktsverkstedene som både skal sikre mangfold blant deltakerne og samtidig oppfylle våre forpliktelser overfor Stiftelsen DAM:

  • Kostnader for reise, mat og opphold for alle deltakere vil bli dekket av Downs Syndrom Norge, med støtte fra Stiftelsen DAM. Dette innebærer at du vil få tilbakebetalt alle utgifter knyttet til reisen til og fra Kringler Gjestegård, så lenge du kan vise kvittering for reisekostnaden (eller antall kilometer kjørt med bil).
  • Deltakerne blir valgt ut etter å ha sendt inne en påmeldings- søknad (se nedenfor). For å sikre et mangfold av erfaringer, vil Downs Syndrom Norge prioritere deltakere som bidrar til god geografisk spredning, variasjon i alder på deltakernes barn, og balanse i kjønn blant foreldrene som deltar.
  • Når du deltar på dette arrangementet, forventes det at du er villig til å dele dine erfaringer med andre. Både under samlingen og på nettsidene til Downs Syndrom Norge samt sosiale medier etter samlingen. Vi ser etter deltakere som er åpne for å bli filmet, delta i podcastepisoder eller som ønsker å bidra anonymt gjennom skriftlige tekster.
  • Påmeldingsfrist november-samling: Frist for søknad om deltakelse til samlingen i november er 1. oktober 2024. Du får bekreftet din deltakelse innen 10. oktober 2024.
  • Påmeldingsfrist mai-samling: Frist for søknad om deltakelse til samlingen i mai er 1. mars. Du vil få bekreftet din deltagelse innen 10. mars.

Program for de ulike dagene

Fredag: Ankomst til Kringler Gjestegård ettermiddag/kveld. Kveldsmat og informasjonsmøte kl. 20:00–21:00. Bli kjent og hilse på de andre som skal være med.

Lørdag: På dagtid holdes det innsiktsverksted med dialoger ledet av Liv og Geir fra Dialog i Praksis. Om ettermiddagen blir det middag etterfulgt av fritid og sosialt samvær om kvelden.

Søndag: Det meste av dagen går med til innspillinger av podkast og video samt skriftlig og kreativ innholdsproduksjon. Hjemreise fra kl. 15:00.

*Frokost, lunsj, mellommåltider, middag og kveldsmat serveres av det fantastiske kjøkkenet til Kringler Gjestegård.
**Om du har behov for hvile i løpet av dagene, legger vi til rette for det.

Søk om å delta her

Vi håper alle som er interessert i å delta vil sende inn en søknad eller kontakte oss for mer informasjon.

Jeg vil gjerne være med! Jeg heter:(Påkrevd)
Hvilken kommune bor du i?
Velg ditt lokallag eller Downs Syndrom Norge sentralt. Er du ikke medlem kan du bli det lenger ned på siden.
Jeg vil delta på samlingen
Jeg kan dele erfaringene mine gjennom:(Påkrevd)
Kryss på alt som er aktuelt for deg
Dette feltet er for valideringsformål og skal stå uendret.

Om Dialog i Praksis

Dialog i Praksis er en ideell organisasjon som fokuserer på å gi mennesker mulighet til å håndtere uenighet, uttrykke seg uten å dømme andre og finne fellesskap på tvers av ulike perspektiver.

Om Kringler Gjestegård

Kringler Gjestegård ligger bare 15 minutter unna Oslo Lufthavn (Gardermoen), og 20 minutter fra Jessheim. Med et bølgende kulturlandskap og elven Leira som slynger seg rundt opplever du en sjelfull atmosfære med røtter i historien.

Flere bilder fra Kringler Gjestegård der innsiktsverstedet skal være: Selskapsbord, konferansesenter, gårdsbryggeri og gårdsmatKringler Gjestegård

Om Stiftelsen DAM

Stiftelsen Dam er en av Norges største stiftelser og gir penger til helse- og forskningsprosjekter som skal gi bedre helse gjennom deltakelse, aktivitet og mestring for folk i Norge.

Prosjektet «Innsiktsbibliotek – av foreldre for foreldre» fra Downs Syndrom Norge, er støttet av Stiftelsen DAM gjennom programmet Utvikling.

Spørsmål?

Kontakt oss i administrasjonen.

Vi trenger deg som medlem!

Er du ikke medlem? Vårt unike kunnskapsfelleskap trenger din støtte. Sammen gjør vi samfunnet sterkere, klokere og mer fargerikt. Vår stemme høres bedre med deg med på laget, så bli medlem i dag og støtt felleskapet.