Hjem Nyheter Arkiv for nyheter Marteprisen 2020: Til en verdig og inkluderende person

Marteprisen 2020: Til en verdig og inkluderende person

Kjersti Horn ble tildelt Marteprisen den 13. oktober 2020 for sitt inkluderende arbeid på teaterscenen. Prisen ble delt ut på Det Norske Teatret, hvor Kjersti er husregissør.

Marteprisen 2020

I år var det kun en liten gruppe mennesker som var samlet under overrekkelsen av prisen pga. smittevern. Det ble en verdig og fin utdeling hvor kun de nærmeste var tilstede.

Marteprisen blir hvert år delt ut i regi av Norsk Nettverk for Down Syndrom (NNDS). Marte Wexelsen Goksøyr er initiativtaker til prisen. Bysten er oppkalt etter henne selv og fremstiller henne i ung alder, laget av kunstner og mamma Kjersti Wexelsen Goksøyr.

I fjor gikk prisen til Lars Monsen for sin innsats som programleder i «Ingen grenser». Gjennom tv-programmet bidro han til å synliggjøre mangfoldet i samfunnet og vise hva som er mulig for den enkelte.

I 2018 gikk Marteprisen til Ingrid Bjørnov for hennes arbeid med Dagsverk for Downs.

Marte Wexelsen Goksøyr holder tale – Opptak av talen: Christian Hellumsand

– En av de beste regissørene jeg vet om

Marteprisen ble delt ut på Det norske teateret der Marte holdt en personlig tale. I sin tale sa hun blant annet:

– I år skal vi faktisk kåre en ny prisvinner, det har jeg gledet meg veldig til. Marteprisen går til en verdig og ikke minst inkluderende person. Vi snakker selvfølgelig om deg, Kjersti.  

Målet med Marteprisen er at den skal deles ut til en person som har bidratt positivt til holdningsskapende arbeid for mennesker med Downs syndrom, synliggjøre mangfold og vise hva som er mulig for alle.

Da Kjersti Horn mottok prisen ble hun også rørt over de fine ordene Marte hadde å si under overrekkelsen.

Kjersti Horn mottar Marteprisen i 2020. Foto: Christian Hellumsand

Veldig takknemlig

Mens Horn holdt bysten i armene så hun på Marte og sa med ydmyk stemme:

– Jeg kan nesten ikke forestille meg en finere pris man kan få. Jeg er utrolig stolt og ydmyk og du, Marte, har tenkt at jeg er verdig til å få denne prisen. Jeg beundrer deg veldig mye. Og er så glad for at vi har fått jobbet sammen. Jeg håper at vi også får mulighet til å jobbe sammen i fremtiden.

Hun fortsetter, tydelig berørt:

– Fordi det er nesten ingen som står opp sånn som deg og tørr å stå frem og kjempe for de sakene som vi også har til felles, du og jeg. Vår rett til å være som vi er og leve helt fulle liv, selv om vi ikke er helt som alle andre.

– De menneskene som deg er det så få av. Det er så viktig at du tørr å snakke så tydelig som du gjør, og vise deg sårbar og vise din styrke. Jeg beundrer deg masse. Jeg er forferdelig glad for at jeg kan ta med meg prisen hjem. Vi har masse jobb å gjøre. Jeg håper vi kan jobbe sammen og hver for oss og at alle mennesker forstår hvor viktig det er. Det får vi bare love hverandre. Tusen, tusen takk!

Kjersti Horn (til ventre) holder takketale ved utdelingen av Marteprisen i 2020. Marte W. Goksøyr til høyre. Opptak: Christian Hellumsand

Samarbeidet i teateroppsetningen «Styrtet engel»

Kjersti og Marte har for noen år siden samarbeidet i teateroppsetningen «Styrtet engel» som tok for seg problemstillinger rundt det å være menneske og det å stå utenfor. Flere skuespillere i «Styrtet engel» hadde funksjonsnedsettelser der Marte Wexelsen Goksøyr var en blant mange på scenen.

Tips: Her kan du se et lite innslag om boken «Styret engel» i NRK TV – Brenners bokhylle hvor Horn forteller om hvorfor den gjør så sterkt inntrykk på henne.

Kjersti og Marte fikk også sammen Jonas-prisen i 2016 for sin medvirkning til å skape et romsligere og mer tolerant samfunn. Som teaterregissør og henholdsvis skuespiller har de hver for seg bidratt til dette i ulike sammenhenger.

Fakta om Marteprisen

Marteprisen ble opprettet og delt ut av NNDS for første gang i 2018. Initiativtaker til Marteprisen var Marte Wexelsen Goksøyr. Prisen deles ut til en person som har bidratt positivt til holdningsskapende arbeid for mennesker med Downs syndrom, synliggjør mangfold og viser hva som er mulig for alle.